Ατομική έκθεση της Ουκρανής καλλιτέχνιδας Olya Yatsenko

Μία
έκθεση
που
μιλά
για

ΕΙΡΗΝΗ
ΑΓΑΠΗ
και
ΕΝΟΤΗΤΑ

Η έκθεση της Olya Yatsenko‘s “To Τραγούδι του Έναστρου Ουρανού” παρουσιαζόταν στο Сяйво книги στο Κίεβο και διεκόπη από τη Ρωσική εισβολή. Επικοινώνησα μαζί της και της πρότεινα να “μεταφέρουμε” την έκθεση online, ώστε να είναι προσβάσιμη σε όλους, ως συμβολική κίνηση στήριξης αλλά και για να υπογραμμίσουμε τη δύναμη της τέχνης να ενώνει. Η τέχνη είναι όπλο αγάπης. Η δουλειά της Olya έχει να κάνει με τη θετική ενέργεια, την ειρήνη και την καλοσύνη. Οι μόνες απαντήσεις σε καιρούς σαν αυτούς που διανύουμε.

Δουλέψαμε μαζί κόντρα στον χρόνο, για να οργανώσουμε την έκθεση όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε, μη ξέροντας τι μπορεί να φέρει η επόμενη στιγμή. “Κάθε λεπτό είμαστε σε καθεστώς μεγάλης απειλής. Όλα είναι θολά αυτήν την στιγμή.” λέει η Olya.
Η καλλιτέχνις επιθυμεί να δωρίσει τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων για να υποστηρίξει τη χώρα της.

Η έκθεση αυτή, συμβολική ενός μηνύματος ειρήνης, αγάπης και ενότητας, ανέβηκε online στις 2 Μαρτίου 2022.

Αλεξάνδρα Κολλάρου, επιμελήτρια

To Τραγούδι του Έναστρου Ουρανού

O Ουρανός αλλάζει τα χρώματα του, τις σκιές και την κατεύθυνση του ανέμου.
Το πεδίο του Ουρανού δημιουργεί και διατηρεί ιστορίες για τις οποίες μπορεί να γραφτεί ένα τραγούδι.
Και κάθε φορά θα είναι ένα νέο και μοναδικό τραγούδι.

“To Τραγούδι του Έναστρου Ουρανού” θέλει να μοιραστει ένα μυστικό με όλους, ότι δηλαδή

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΖΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΜΑΣ.

Το τραγούδι θα αναδυθεί από τα έργα της έκθεσης.
Ως θεατής θα βυθιστείς σε έναν υπέροχο κόσμο γεμάτο θέρμη, αρμονία και αγάπη, έναν κόσμο όπου κάθε αστέρι είναι ένας χωριστός πλανήτης, στον οποίο λαμβάνουν χώρα ιστορίες καλοσύνης και το έδαφος καλύπτεται από χρωματιστά λουλούδια.

Αν και τα αστέρια δεν είναι ορατά την ημέρα, κάθε νύχτα μπορούμε να κοιτάμε τον έναστρο ουρανό και
να θυμόμαστε ότι

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ.

Poohnastyks!

Οι χνουδωτοί πρωταγωνιστές των έργων

Τα έργα της Olya είναι γεμάτα γλυκούληδες, χνουδωτούς χαρακτήρες. Έχουν μυτερά αφτιά, κοφτερά μάτια και μεγάλες ουρές, που καταλήγουν σε μία φουντίτσα που μοιάζει με κομήτη. Μπορούν και μιλάνε, αλλά η γούνα τους κρύβει τη μύτη και το στόμα  τους. Ποιοί είναι αυτοί οι χαρακτήρες όμως; Λέγονται Poohnastyks! Ποικίλουν σε μέγεθος και χρώμα. Κάποιοι έχουν μαγικά φτερά και μπορούν και πετάνε. Μόνο οι άνθρωποι – και ειδικά τα παιδιά – που πιστευουν στα θαυματα και τις καλές πράξεις μπορούν να τα βλέπουν.  Τα βράδια έρχονται στη Γη πετώντας, σαν πεφταστέρια, από την πόλη που είναι κρυμμένη ανάμεσα στα σύννεφα, εκεί που ζουν όλα τα Poohnastiks.

Τα Poohnastyk συμβολίζουν για την Olya κάτι που ζει μέσα στον καθένα μας. Πρωτοεμφανίστηκαν το 2008, όταν της ήρθε η ιδέα να δημιουργήσει έναν χαρακτήρα απλό, ξεκάθαρο, ευγενικό και γλυκούλη. Κάποιον που η παρουσία του θα μπορούσε να μας βοηθήσει όλους, μικρούς και μεγάλους. Η αποστολή τους είναι να προκαλούν θετικά και ευγενικά συναισθήματα και να μας βοηθούν να ξεπερνάμε τις άσχημες καταστάσεις που αφθονούν γύρω μας.

«Μέσα από την τέχνη μου λέω ότι είναι πολύ σημαντικό να απολαμβάνουμε κάθε στιγμή της ζωής μας και να εκτιμάμε αυτό που έχουμε»

«Πιστεύω ότι η τέχνη έχει τεράστια δύναμη και μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο»

Olya Yatsenko

Η Olya γεννήθηκε στο Κίεβο, όπου ζει και εργάζεται. Αποφοίτησε από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αρχιτεκτονικής του Κιέβου, ως αρχιτέκτων και designer. Έχει γράψει και εικονογραφήσει τα βιβλία “Νυχτερινή Περιπέτεια”, “Poohnnastyks, “Το Βιβλίο των Ιστοριών” και “Το Πέμπτο  Μέρος του Κόσμου”. Παράλληλα με τη ζωγραφική, κομμάτι της καλλιτεχνικής της δραστηριότητας είναι αφιερωμένο στην ψηφιακή εικονογράφηση. Δημιουργεί εικαστικά για ηλεκτρονικά παιχνίδια και εφαρμογές, ανάμεσα τους και το σετ αυτοκολλήτων “Violet” για το Viber. Ο περίφημος Μονόκερως της έχει χρησιμοποιηθεί σε σειρά από Κολλεγιακά της “New Yorker” (2017). Η Olya έχει επίσης εικονογραφήσει μία σειρά από παιδικά βιβλία για την Amazon. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ουκρανία, Πολωνία, Ελλάδα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, Ιταλία, Γαλλία και Καναδά.

@artist.olarty
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήστε μαζί μας στο
info@artaz.gr